“Stadbestuur Aarschot overweegt N-VA voorstel lokfietsen”

Op 22 juni 2017

“Stadbestuur Aarschot overweegt  N-VA voorstel lokfietsen”

Naar aanleiding van het kersverse Fietsactieplan van N-VA Aarschot deed Annick Geyskens, gemeenteraadslid voor N-VA  tijdens de jongste gemeenteraad van Aarschot  op 19 juni, het voorstel om in de fietsenstalling van het station enkele lokfietsen te plaatsen. Het stadsbestuur vond het voorstel “een leuk idee” en zal het overwegen.

In 2016 kende het aantal fietsdiefstallen in het station van Aarschot een ongeziene hoogte. Reden voor N-VA Aarschot om in hun fietsactieplan lokfietsen voor te stellen.

 

Een lokfiets is een fiets die uitgerust wordt met een gps-zender, zodat hij kan gevolgd worden via een computerscherm.  Het principe gaat als volgt : de politie stalt enkele lokfietsen op plaatsen waar veel fietsen gestolen worden.  Zodra zo’n fiets verplaatst wordt, krijgt de politie hiervan een seintje en kan aan de hand van de GPS-zender de weg gevolgd worden, die wordt afgelegd door de fiets.  Hierdoor wordt het mogelijk om de fietsendief sneller en efficiënter  op te sporen.  Gezien het record aantal fietsdiefstallen aan het station in 2016, zouden zulke lokfietsen,  naast de installatie van een extra camera door Infrabel aan de voorkant van het station, ontmoedigend kunnen werken in de strijd tegen fietsdiefstallen.

In meerdere gemeenten werden al projecten met lokfietsen uitgewerkt : de politiezone  Minos (Wijnegem, Wommelgem, Borsbeek, Mortsel, Boechout) spreekt van een succes. Ook de steden Gent, Mechelen en Hasselt hebben gewerkt of werken met lokfietsen.  Enkele fietsendieven die op die manier tegen de lamp liepen, werden ook reeds veroordeeld. In Nederland konden door het inzetten van lokfietsen al bijna 1000 fietsen teruggevonden worden.

Burgemeester André Peeters noemde dit voorstel tijdens de gemeenteraad “een leuk idee”, maar zag enkele juridische bezwaren.  Gemeenteraadslid Annick Geyskens verwees hierbij naar de vaste rechtspraak van het Hof van Cassatie dat zich hierover eerder al positief over had uitgesproken.

Schepen Rutten antwoordde dat ze het voorstel in overweging neemt in een breed plan dat ze na de zomer wil neerleggen. Voorzitter Bob D’hoedt en Annick Geyskens reageren hoopvol: “Het veilig kunnen stallen van de fiets zal de Aarschottenaar verleiden om met de fiets naar het station te komen. Zo zetten we opnieuw een stap richting een fietsvriendelijk Aarschot.”

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-aarschot/stad-overweegt-lokfietsen-om-dieven-te-klissen-a3188717/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is