“Stadsbestuur Aarschot overweegt voorstel N-VA prefinanciering camera’s station”

Op 26 september 2017

“Stadsbestuur Aarschot overweegt voorstel N-VA prefinanciering camera’s station”

Tijdens de gemeenteraad van juni deed Annick Geyskens,  Aarschots gemeenteraadslid voor N-VA het voorstel om aan het station van Aarschot te werken met lokfietsen (fietsen die uitgerust worden met een gps-zender, zodat deze kunnen  gevolgd worden getraceerd).  Het stadsbestuur  stond hier niet weigerachtig tegenover en beloofde dit te laten onderzoeken.

Nu wordt opnieuw melding gemaakt van ernstig vandalisme om en rond de fietsenstalling van het station.  Fietsen en motorfietsen worden beschadigd, fietstassen, lichten, kabels en zadels moeten eraan geloven. De plaag houdt dus niet op.  N-VA Aarschot vindt het hoog tijd om kordaat in te grijpen.

Probleem: de fietsenstalling is eigendom van NMBS en zij moeten hun akkoord verlenen voor de plaatsing van beveiligingscamera’s. Ondertussen heeft de persverantwoordelijke van NMBS laten weten dat er niet direct plannen zijn om camera’s te plaatsen.

Voor N-VA Aarschot is veiligheid een topprioriteit.  Nog langer wachten is dus geen optie.

“Vandaar ons voorstel om een samenwerkingsovereenkomst met NMBS Directie Stations af te sluiten.  Op die manier wordt, in afwachting van financiële middelen, toegelaten dat de Stad Aarschot in  de vorm van prefinanciering zelf investeert in camera’s op het domein van NMBS” zeggen gemeenteraadslid Geyskens en voorzitter Bob D’hoedt. 

Het zou dan ook de politie van Aarschot zijn die toeziet op de beelden.  Wanneer in een latere fase NMBS alsnog toezegt en de camera’s zou kunnen integreren in het eigen netwerk van Securail kunnen de beveiligingscamera’s nog steeds hergebruikt worden op een andere locatie in Aarschot.    De Stad beschikt immers reeds over een cameranetwerk (bv. Grote Markt).  Het aansluiten van twee extra camera’s is operationeel geen grote kost. Ook financieel is dit niet onoverkomelijk.  De prijs voor een bewakingscamera bedraagt om en bij de 1000 Euro. 

Bij mondelinge vraag van Geyskens op de gemeenteraad van 25 september 2017 reageerde schepen Rutten positief op het voorstel: “We moeten het voorstel van prefinanciering durven bekijken. Dit betekent dan wel een lichte budgetwijziging in de maand december.”

Geyskens en D’hoedt zijn hoopvol met deze reactie: “ Een snelle doorbraak in dit dossier kan de veiligheid van de Aarschotse burger en zijn bezittingen te garanderen. Van andermans spullen blijf je af. Punt!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is