Aarschot gewikt en gewogen door haar inwoners

Op 20 maart 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

 

Via de gemeentemonitor werd de Aarschottenaar bevraagd over zijn stad in al haar aspecten. De conclusie is dat het goed wonen is in Aarschot, maar dat de Aarschottenaar toch niet zo trots is op zijn stad. De aangekaarte werkpunten – beter bestuur, verkeersveiligheid en minder leegstand – kunnen we als N-VA Aarschot alleen maar onderschrijven. Tijd voor een nieuwe wind in het stadsbestuur zodat we terug trots kunnen zijn op Aarschot!

Goed wonen in Aarschot…

Aarschot groeit. Tegen 2035 zal het aantal inwoners sterker stijgen dan vergelijkbare steden. Ook blijven inwoners graag wonen in Aarschot: amper 6% geeft aan te willen verhuizen uit Aarschot. En waarom zou je verhuizen? De Aarschottenaar voelt zich over het algemeen veilig in de stad en is positief over de aanwezigheid van groen en natuur. Aarschot maakt ook zijn reputatie als scholenstad waar: 92% van de Aarschottenaren is tevreden over het onderwijs. Ook het cultuuraanbod, onze horeca-zaken en jeugdhuis kunnen de Aarschottenaar bekoren.

… maar toch niet zo trots op Aarschot

En toch… Toch is slechts 58% van onze inwoners trots op Aarschot, wat een pak lager ligt dan het gemiddelde van 69%. Hoe komt dit? En vooral: hoe kunnen we de Aarschottenaar terug trots maken op zijn stad?

  • Meer vertrouwen in het lokale bestuur door openheid en burgerparticipatie

Het vertrouwen in het lokale bestuur is laag. Slechts 26% heeft veel vertrouwen in het Aarschotse stadsbestuur. Daarmee bengelt Aarschot onderaan het klassement van omliggende gemeenten. “De bevraging gebeurde nog voor de bekendmaking van het rapport van Audit Vlaanderen. We vragen dan ook openheid van het stadsbestuur over de audit. Daarnaast willen we onze inwoners meer betrekken bij de veranderingen in de stad.”, aldus fractieleider Annick Geyskens. Slechts 31% vindt dat het stadsbestuur voldoende inspanningen doet om haar inwoners te betrekken. Ten slotte hinkt Aarschot achterop als het op tevredenheid over de digitale dienstverlening aankomt. Een moderne dienstverlening aangepast aan de 21e eeuw is eveneens een aandachtspunt voor N-VA Aarschot.

  • Veiliger met de fiets door Aarschot

Hoewel Aarschot zulke mooie fietsroutes kent, vindt slechts 43% het veilig fietsen in Aarschot. De oorzaak hiervan ligt bij het aantal fietspaden en de slechte staat hiervan. Ook het veilig verplaatsen van kinderen vormt één van de kopzorgen van onze inwoners. N-VA Voorzitter Bob D’hoedt: “Afgelopen zomer stelden we met N-VA Aarschot ons fietsactieplan voor. Hierin doen we 10 voorstellen voor een sterker en vooral veiliger fietsbeleid. Zo pleiten we onder meer voor een verhoogd budget voor de aanleg van veilige fietspaden. Een vraag die onze inwoners duidelijk delen.” 

  • Winkelplezier in Aarschot

De Aarschottenaar slikt de hoeraberichten van het stadsbestuur m.b.t. de leegstand niet. Slechts 41% van onze inwoners is tevreden over het winkelaanbod in onze stad. Daarom pleit Bart Dehaes voor een kordate aanpak van de leegstand: “We moeten onze stad opnieuw aantrekkelijker maken voor winkeliers. N-VA Aarschot heeft hiervoor een totaalpakket van 24 maatregelen opgesteld, waaronder de aanpassing van het circulatieplan, een immodatabank en extra ondersteuning vanuit de stad voor ondernemers.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is