Cristal Open Air… het ambitieuze post-corona publieksproject naar de vrijheid start op 11 juni

Op 3 juni 2021

Op de site achter het station van Aarschot verrijst binnenkort Cristal Open Air, een multifunctionele en polyvalente openlucht theatertent die gedurende de zomerweekends t/m 12 september een tijdelijk platform zal bieden aan uiteenlopende culturele en evenementiële initiatieven. Staan nu al geprogrammeerd: podiumoptredens (dans, muziek, theater) met gerenommeerde nationale en internationale artiesten en ensembles, maar ook modeshows, (kinder)animatie, cosy jazzbar, fuiven, vrij podia… Het ambitieuze initiatief wordt volop gesteund door de stad Aarschot, de Vlaamse Gemeenschap en de NMBS. Die laatste stelt 5.000 m² van haar parkeerterreinen ter beschikking. Op 11 juni wordt Cristal Open Air alvast officieel in gang geschoten met de openingsmatch van het EK Voetbal op een gigantisch LED-scherm.


Flexibiliteit in schaalbaarheid
De schaalbaarheid en de moduleerbaarheid van de Cristal theatertent is onmiskenbaar een troef. Naargelang de overheidsbeleidsmaatregelen versoepelen of verstrengen kan die tent immers van 400 zitplaatsen (met tafeltjes in clubsfeer) tot 3.500 staanplaatsen faciliteren, maar ook elk moment downsizen. Dat alles uiteraard met respect voor het comfort van de gevormde bubbels en voor alle physical distancing-regels. Een ‘sneltest-straat’ met uitgekiend eenrichtingsflowmodel kan voorzien worden. De totale infrastructuur wordt architecturaal en conceptueel alvast state-of-the-art met de belofte tot optimale beleving op vlak van safety & security, toegankelijkheid, ruimtelijke invulling, comfort, licht & geluid, akoestiek, (cashless) horeca…


Initiatief vanuit eventsector
Het initiatief komt van een enthousiaste associatie van evenementiële experten en pioniers die nationaal en wereldwijd hun sporen hebben verdiend in de event- en festivalwereld. Zij bundelen hier hun ervaring en knowhow op het vlak van organisatie, logistiek, klank & licht, crowd control, ticketing, online screening, dataverzameling… Ives Mergaerts, bedenker en creatief brein: “We zijn op alles voorbereid. Het Cristal openlucht theater vormt een gigantische paraplu tegen regen en zon, met open en hoge zijwanden tot meer dan 4 meter. Mensen zullen op onze ‘speelplaats’ een deugddoende hap aan persoonlijke vrijheid, blijheid en verbondenheid terugwinnen. Bovendien is dit een momentum waarop onze sector aan de hele wereld laat zien tot welke spitsvondige out-of-the-box-oplossingen ze in staat is… ook bij buitengewone uitdagingen.”

Steun Vlaamse regering
Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir maakte via Toerisme Vlaanderen 10 miljoen euro vrij via de projectoproep ‘Flanders is a festival’. Via dat steunmechanisme konden eventorganisatoren met goeie ideeën in Vlaanderen steun vragen om hun evenement de komende zomer coronaveilig te organiseren. Ook Cristal Open Air kan op steun rekenen van de Vlaamse regering. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: “De zomer van 2021 wordt een overgangszomer. Stap voor stap zal er opnieuw meer mogelijk worden. Het geeft de eventsector de kans om hun expertise aan binnen- en buitenlandse bezoekers te tonen en te doen wat ze het beste doen: evenementen veilig organiseren. Van kleine intieme ontmoetingen in het begin van de zomer tot grote festivals tegen het einde van de grote vakantie. Na anderhalf jaar van ellende snakken zowel onze vele eventprofessionals als de rest van Vlaanderen naar bijeenkomsten. Cristal Open Air zal vanaf het prille begin van deze zomer meesurfen op de versoepelingen en stelselmatig mee zorgen voor een onvergetelijke zomer.”


Programmatie in de steigers
De initiatiefnemers hebben al een voorlopige programmatie klaar, maar ook de Stad Aarschot zal er als logistieke partner een aantal publieksevenementen organiseren. Burgemeester Gwendolyn Rutten en Schepen van Toerisme Annick Geyskens: “Cristal Open Air is een sociocultureel project met bovenlokale uitstraling dat evenementen op grote schaal opnieuw mogelijk maakt in onze stad. Elkaar ontmoeten is iets wat we de afgelopen tijd enorm gemist hebben. Cristal Open Air heeft de kennis en expertise in huis om dat in de meest veilige omstandigheden te organiseren. Precies de reden waarom de stad dit verhaal ten volle ondersteunt. Samen met de organisator zullen we het project zoveel mogelijk lokaal verankeren. Zo krijgen Aarschotse verenigingen de kans om een hand toe te steken en op die manier een centje bij te verdienen. Daarnaast vindt een deel van onze eigen Zomer van Aarschot op de site plaats: we faciliteren onder meer de zesdejaarsproclamaties van onze Aarschotse scholen in aanwezigheid van de ouders, kunnen mensen het EK hier op groot scherm en in veilige omstandigheden volgen, voorziet onze jeugddienst een skateweek op het terrein en is er ook een samenwerking met UGC om films te programmeren. Aarschotse organisatoren kunnen ook op de site terecht om evenementen te organiseren. Op die manier vormt het verhaal een mooie aanvulling op de andere zomeractiviteiten in onze stad.”


Externe organisaties kunnen tevens gebruik maken van de infrastructuur en de deskundigheid en knowhow op het vlak van corona proof en crowd control. Er wordt ook uitgekeken naar samenwerking met de lokale jeugdwerking en lokale organisaties. De ambitie is dat Cristal Open Air in elk geval een jaarlijks weerkerend verhaal wordt dat met zijn multidisciplinaire programmatie alle lagen van de bevolking bereikt en dat perfect de tijdsgeest evoceert van dat moment, in beeld én geluid.


Tijdelijk kunstwerk
De naam ‘Cristal’ is niet lukraak gekozen. Net als een kristal is het eventconcept helder, briljant en sterk. Een kristal heeft als prisma ook 3 dimensies, met hier de overheid, de organisatie en de bezoeker, die samen een sterke basis vormen om events te laten plaatsvinden met een optimale beleving. Tenslotte verwijst het
energetisch vermogen van kristal naar de mensenstromen die zich doorheen een structuur bewegen, met zoveel mogelijk geleide vrijheid in een veilige omgeving.
Cristal Open Air ziet zijn openlucht tent als een ‘tijdelijk kunstwerk’ en geeft dan ook graag de kans aan lokale kunstenaars om diverse grote en kleinere kunstinstallaties te plaatsen op en rond de eventsite. Zo wordt de volledige site ook een kunstwerk op zich.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is