“N-VA Aarschot trekt dossier Witte Molen naar zich toe.”

Op 3 maart 2017


PERSBERICHT “N-VA Aarschot trekt dossier Witte Molen naar zich toe.”

Het verval van de Witte Molen aan de Herseltsesteenweg doet pijn aan de ogen bij elke Aarschottenaar. N-VA Aarschot beet zich vast in het dossier en kwam tot enkele opvallende vaststellingen.

De Witte Molen is in Aarschot een begrip. Van één van de monumenten van het Hageland schiet gezien het verval nog weinig over. Op de gemeenteraad van 23 januari stelde de burgemeester André Peeters dat het dossier op goedkeuring van bevoegd minister-president Geert Bourgeois wacht. Voorzitter van N-VA Aarschot Bob D’hoedt viste uit hoe de vork in de steel zit. Wat blijkt?

Ondanks dat de burgemeester reeds in 2009 aangaf dat het dossier zou worden voorgelegd aan de administratie Onroerend Erfgoed heeft men slechts vijf jaar later, in april 2014 een diagnosenota laten opstellen door het architectenbureau Okkerse. In september van 2014 werd het dossier dan ook ontvankelijk verklaard met een voorzien premiebedrag van 542.922 €.

N-VA Aarschot meent dat de burgemeester dan ook nalatig is geweest in dit dossier. “Bij een molen die zienderogen in verval raakt moet snel worden ingegrepen. Bij getreuzel van de eigenaar kon de stad Aarschot een overeenkomst sluiten en het bouwheerschap overnemen. In Mechelen heeft men zo met succes enkele kerken in de binnenstad overgenomen en gerestaureerd” weet Bob D’hoedt.

Het aanslepen van het dossier heeft ernstige gevolgen. De diagnosenota geeft aan dat de Molen in een hoge staat van verval is. Het agentschap Onroerend Erfgoed laat weten dat – gezien de staat van het dossier- men niet langer van een restauratie maar van een reconstructie spreekt. Een voorafname op de wachtlijst omwille van de hoogdringendheid wordt dan ook moeilijk.

Voorzitter Bob D’hoedt heeft ondertussen een overleg gepland op het kabinet van de minister-president om te kijken wat mogelijk is. “We willen Aarschot profileren als molenstad en zullen dit dossier ten volle verdedigen. Burgemeester Peeters heeft ondertussen op onze uitnodiging zijn aanwezigheid bevestigd op dit overleg.”
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is