Stad Aarschot betaalt belastingen op lijkenvervoer van 2017 en 2018 terug

Op 19 februari 2019

De stad Aarschot betaalt de belasting op lijkenvervoer, geheven in 2017 en een gedeelte van 2018, terug.

Nadat Annick Geyskens, toen nog oppossitieraadslid, al enkele keren gehamerd had op het afschaffen van deze miserietaks, besliste de gemeenteraad van 22 oktober 2018 om deze belasting in te trekken. Het was erg onduidelijk of er voldoende rechtsbasis bestond voor het heffen van de gemeentelijke belasting op lijkenvervoer. Na haar eedaflegging op 11 januari 2019 maakte de kersverse schepen van burgerzaken er dan ook topprioriteit van om deze onwettig geheven belasting zo snel mogelijk terug te betalen aan de burgers.  

Aangezien deze belasting steeds betaald werd door de begrafenisondernemers, zal de stad de terugbetaling aan de begrafenisondernemers overmaken. De begrafenisondernemers kunnen de terugbetaling dan op hun beurt overmaken aan de burgers aan wie ze de belasting oorspronkelijk doorrekenden.

De stad Aarschot kan de terugbetaling helaas niet rechtstreeks overmaken aan de burgers aangezien zij enkel over de namen van de overledenen beschikt. Bovendien kan de stad niet anders dan terugbetalen aan de betrokkenen die de belasting aan haar betaalden, namelijk de begrafenisondernemers.

N-VA Schepen van Burgerzaken Annick Geyskens voegt nog toe: “We raden iedereen die in 2017 of 2018 een sterfgeval heeft gehad in de familie aan om te checken of de belasting op lijkenvervoer terug te vinden is op de factuur van de begrafenisondernemer. Zo ja, dan neem je best zo snel mogelijk contact op met je begrafenisondernemer om dit bedrag terugbetaald te krijgen.”

Het departement Financiën van de stad maakte intussen per jaar en per begrafenisondernemer een creditnota op en zal op korte termijn overgaan tot de terugbetaling. Het stadsbestuur verontschuldigt zich voor het ongemak. “We hopen op een vlotte doorstroming van de terugbetaling aan de betrokken burgers en danken de begrafenisondernemers alvast voor hun medewerking”, besluit Schepen Annick Geyskens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is