Stad Aarschot maakt stationsomgeving fietsveiliger

Op 28 april 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit & verkeersveiligheid

Om de veiligheid van de fietsers in de buurt van de stationsomgeving te verhogen treft Schepen van Mobiliteit Annick Geyskens enkele maatregelen. Zo zal de Stad Aarschot onder meer extra fietspaden (met belijning) en oversteekplaatsen voor fietsers aanduiden en een fietsstraat inrichten.

Naar aanleiding van de beslissing van de NMBS om de stationsparkings in Aarschot betalend te maken, stelde de stad enkele flankerende maatregelen voorop die ze nu stapsgewijs uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van de blauwe zone aan parking Cristal Monopole en op een gedeelte van het industrieterrein. Een andere flankerende maatregel is het fietsveiliger maken van de stationsomgeving. 

Veilige route voor fietsers naar het station​

Omwille van verschillende veiligheidsredenen laat B-Parking, de beheerder van de stationsparkings, geen fietsers toe op de parking aan de zijde van de Leuvensesteenweg. Bijgevolg zouden de fietsers op een onbewaakte plaats de Leuvensesteenweg moeten oversteken. De stad plant zelf enkele maatregelen om de veiligheid van de fietsers in de buurt van de stationsomgeving te verhogen.

Om de fietsers op een veilige manier naar de voorzijde van het station te loodsen, voorziet de stad een fietspad in belijning vanaf het Kapitein Gilsonplein tot voorbij de voorzijde van het station. De Boudewijnlaan, inclusief het Statieplein, wordt éénrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer in de richting van de Leuvensesteenweg, behalve voor de hulpdiensten.

Aan weerszijden van de Boudewijnlaan en het Statieplein zal de stad een fietspad aanleggen door middel van belijning. De parkeerplaatsen aan de voorzijde van het station werden al verwijderd. Door van de parking aan Cristal Monopole een blauwe zone te maken, is er steeds voldoende vrije parkeerruimte voor kortstondig parkeren.

Om fietsers veilig de fietsbrug op te krijgen, plant de stad een oversteekplaats voor fietsers op de Boudewijnlaan. De opstaande borduren werden al verlaagd.

Om fietsers veilig naar de parking van Cristal Monopole te leiden komt er een oversteekplaats voor fietsers op de Statiestraat. Er wordt ook een nieuw zebrapad aangelegd.

Fietsstraat aan achterzijde station

Aan de achterzijde van het station zal de stad Aarschot het gedeelte van de Demerstraat dat aansluit op de parking, inrichten als fietsstraat. Deze werken kunnen pas uitgevoerd worden van zodra Eandis de nutswerken heeft afgerond, vermoedelijk tegen eind september.

Aan weerszijden van de toegangsweg naar de parking aan de achterzijde van het station plant de stad een voetpad en een fietspad dat aansluit op het centrale fietspad op de parking. Op dit moment is de ontwerper bezig met de opmaak van het technisch dossier en de aanvraag van de omgevingsvergunning. Volgens de huidige planning zullen deze werken eind 2019 uitgevoerd worden.

Uitbreiding bewaakte fietsenstallingen

B-Parking plant ook nog een uitbreiding van de bewaakte fietsenstallingen, aansluitend op de bestaande bewaakte fietsenstallingen aan de parking van Cristal Monopole. Deze investering is voorzien voor midden 2019.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is