Uur extra parkeren in de blauwe zone en uitbreiding blauwe zone Parking Demervallei

Op 24 juni 2021

Vanaf donderdag 1 juli wijzigt de stad Aarschot haar parkeerbeleid voor parkeren met beperkte parkeertijd. De blauwe zone op Parking Centrum in de Demervalle breidt uit met zes extra rijen. In de Demervallei, maar ook in de binnenstad en in delen van Rillaar-centrum zal je bovendien een uur langer gratis kunnen parkeren in de blauwe zone, uitgezonderd op parking Cristal Monopole en het industrieterrein. Op donderdag 24 juni keurde de gemeenteraad het voorstel unaniem goed.


Blauwe zone Parking Centrum breidt uit

“De uitbreiding van de blauwe zone op Parking Centrum in de Demervallei gebeurt aan de andere zijde van de bushalte. Daar vormen we zes exta rijen om tot blauwe zone.”, verduidelijkt schepen van Mobiliteit Annick Geyskens. 

“De parkeerplaatsen bevinden zich kort bij de voetgangersdoorsteek naar de Grote Markt. Door de blauwe zone uit te breiden willen we voor meer circulatie op de parking zorgen. Zo kunnen we meer bezoekers aantrekken om dicht bij het centrum te parkeren en de handels- en horecazaken te bezoeken. We herhalen evenwel dat bewonerskaarten, werknemerskaarten en zorgverstrekkerskaarten niet geldig zijn in de blauwe zone op Parking Centrum. In de overige zones op Parking Centrum blijft onbeperkt en gratis parkeren mogelijk”, bevestigt schepen Geyskens.


Extra uur parkeertijd
Bovendien wijzigt de gratis parkeertijd in de blauwe zone van twee naar drie uur. Twee uur bleek vaak te kort om snel boodschappen te doen. Dat extra uurtje moet een bezoek aan het stadscentrum comfortabeler maken. Want ook op drukkere momenten zal er vrijwel steeds een plaatsje vrij zijn.
De nieuwe regeling start op donderdag 1 juli. Tussen 9 en 18 uur, behalve op zon- en feestdagen, zal iedereen vanaf dan een uur langer gratis kunnen parkeren. Dat is het geval op Parking Centrum in de Demervallei, zowel in de huidige als de nieuwe zone, en in de binnenstad. Maar ook in Rillaar-centrum op de Diestsesteenweg, tussen het Kapelleke en de Blankestraat, in de Blankestraat zelf, op de kortparkeerplaatsen in Ebdries en op de parking aan de Tieltseweg aan de achterkant van de kerk.
De parking aan Cristal Monopole en het industrieterrein vallen buiten de nieuwe regeling. Daar blijft de maximumparkeertijd van vier uur gelden.


Overgangsperiode
De nieuwe parkeertijden vragen om een overgangsperiode. Vooral in de nieuwe blauwe zone in de Demervallei mogen bezoekers straks niet vergeten om hun blauwe schijf te leggen.
Schepen Annick Geyskens: “We spreken met parkeerbeheerder Streeteo af om daar eerst te sensibiliseren in plaats van meteen te verbaliseren. De blauwe schijf een eerste keer vergeten is menselijk. We zullen parkeerders via een brief achter de ruitenwisser wijzen op de nieuwe situatie. Naast de officiële signalisatie - zoals verkeersborden, wegmarkeringen en blauwe betonblokken - komen er stoepborden bij het binnenrijden van de nieuwe blauwe zone. We plaatsen ook banners aan de voetgangersdoorsteken om bezoekers bijkomend te informeren.”

 

Hieronder het plannetje voor de situatie zoals die zal gelden vanaf 1 juli.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is